De Windroos Bierstraat
Home>Nieuws>Op de fiets? Even niets…

Op de fiets? Even niets…

donderdag 16 november 2017

Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. “Moet kunnen toch!” “Ík kan dat wel tegelijkertijd!” Of… valt dat tegen en zitten er toch ook risico’s aan vast?

Onze leerlingen van groep 7/8 hebben afgelopen woensdag een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het resultaat: leerlingen worden zich meer bewust van de risico’s van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

Wist je dat…

  • Bij ongevallen onder jongeren tussen de 12-24 jaar bij 18% afleiding in het verkeer een rol speelt? Dat is bijna 1 op de 5;
  • Het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval? Uit ongevalsgegevens blijken fietsende scholieren één van de meest kwetsbare verkeersdeelnemers te zijn;
  • Harde en snelle muziek de kans vergroot op een ongeval? Je begaat sneller een overtreding en reageert langzamer;
  • De klokfunctie de meest gebruikte functie is op de mobiel? Ken je ook dat gevoel? Je wilt weten hoe laat het is, je pakt je mobiel en wanneer je je mobiel weer opbergt weet je nog niet hoe laat het is. Dat is wat afleiding met je doet. In het verkeer is dat erg gevaarlijk.

Filmpjes:

Waarom kan je niet appen en sturen tegelijk: https://youtu.be/XrVb2uFVhfE

Tommy Boy: https://youtu.be/j1p1uzZpwfQ

Moonwalking bear: https://www.youtube.com/watch?v=Ahg6qcgoay4